Życie w raju dla smakoszy! 4 wskazówki dotyczące zamawiania najlepszego jedzenia po hiszpańsku



Twój nauczyciel hiszpańskiego w liceum wykonał świetną robotę, ucząc Cię tych jakże ważnych zwrotów przetrwania, takich jak „¿Dónde está el bano?” (Gdzie znajduje się łazienka?).

Upewniła się również, że masz w swoim słowniku krytyczne słowa, takie jak „por favor” (proszę) i „gracias” (dziękuję).

W rzeczywistości to pierwsze zdanie niejednokrotnie ocaliło życie!

Ale jeśli chodzi o zamawianie jedzenia, będziesz potrzebować kilku podstawowych słów i zwrotów za pasem.

Niezależnie od tego, czy po prostu ćwiczysz hiszpański w lokalnej restauracji, czy na wakacjach w hiszpańskojęzycznym kraju, te wskazówki przydadzą się.

Ostatecznym celem jest mistrzostwo, ale rodzimi użytkownicy języka hiszpańskiego na całym świecie są bardzo cierpliwi wobec początkujących, doceniając wysiłek włożony w próby.

Nawet jeśli Twoja wymowa wymaga dopracowania, te wskazówki dotyczące zamawiania jedzenia po hiszpańsku pomogą Ci wyglądać jak ktoś, kto zna się na rzeczy.

A jeśli szukasz większej motywacji, ten rodzaj nauki języka hiszpańskiego w końcu zaowocuje jedzeniem.

¡Buen provecho! (Smacznego!)

.

4 pyszne wskazówki dotyczące zamawiania jedzenia po hiszpańsku jak miejscowy

1. Poznaj podstawowe słowa i zwroty słownictwa

Zamawiając jedzenie po hiszpańsku, najłatwiejszym sposobem na osiągnięcie sukcesu (i upewnienie się, że dostaniesz jedzenie, którego naprawdę chcesz) jest opanowanie podstawowego słownictwa związanego z jedzeniem.

Możesz zastosować trzy proste techniki, aby nauczyć się podstawowego hiszpańskiego słownictwa związanego z jedzeniem:

Zidentyfikuj główne kategorie żywności

Kiedy potrafisz rozpoznać kategorie żywności, które kochasz (lub nienawidzisz), zwiększasz swoje szanse na skuteczne poruszanie się po menu. Typowe kategorie to owoce morza (mariscos), mięso (carne), produkty (frutas y verduras) i desery (postres).

Co więcej, przydałoby się poznać słowa na ulubione i najmniej lubiane potrawy w każdej kategorii, aby zapewnić jak najlepsze doznania kulinarne.

Poznaj warunki, aby skutecznie złożyć i dostosować zamówienie

Jeśli chodzi o zamawianie jedzenia po hiszpańsku, będziesz chciał poćwiczyć koniugację czasowników. Używaj dobrej etykiety, tak jak nauczyła Cię mama, aby złożyć zamówienie: ¿Me puedes traer…por favor? (Czy możesz mi przynieść…proszę?), a następnie odpowiednio dostosuj swoje zamówienie. Poinformuj kelnera, czy chcesz połowę porcji (media porción), czy pełną porcję (porción entera), jeśli takie opcje są dostępne.

  Język hiszpański w codziennym życiu: Jak poradzić sobie z różnymi akcentami i dialektami.

Następnie poinformuj kelnera, czy chcesz coś innego do posiłku (con…), czy chcesz zamówić posiłek bez określonego składnika (grzech…). Ponadto, jeśli się spieszysz, może być miło wiedzieć, czy jedzenie można „zabrać” z restauracji (para llevar).

Jeśli chcesz zobaczyć to wszystko w akcji, ten film wyjaśnia kilka najważniejszych rzeczy dotyczących zamawiania jedzenia po hiszpańsku, z mnóstwem praktycznych wskazówek i pokazów.

Być w stanie poprosić o dodatkowe przedmioty do stołu

Chociaż nie jest to jedzenie, znajomość słów oznaczających przedmioty, które zwykle znajdziesz na stole w restauracji, jest niezbędna! Zanim wyruszysz w podróż, włącz do swojego codziennego słownika słowa takie jak łyżki, widelce i noże (cuchillos, tenedores, cucharas), filiżanki (vasos) i serwetki (servilletas), aby proszenie o te rzeczy było dziecinnie proste!

Sprawdź tę listę popularnych hiszpańskich słów restauracyjnych, które mogą być przydatne jako materiał do nauki. Nie musisz się denerwować, gdy poświęcisz czas na przygotowanie!

2. Poznaj zwyczaje

Oprócz podstawowych słów i zwrotów w języku hiszpańskim istnieją inne ważne aspekty zamawiania jedzenia. Jeśli chcesz naprawdę autentycznych wrażeń, pamiętaj o kulturowych aspektach jedzenia w kraju hiszpańskojęzycznym.

Zamawianie napojów

Najpierw będziesz chciał zrozumieć, jak zamawiać napoje po hiszpańsku. Ponieważ wino jest ważną częścią kultury hiszpańskiej i latynoamerykańskiej, przydatne może być zrozumienie procesu zamawiania go.

Jeśli spróbujesz zamówić vino rojo, możesz się z tego śmiać. Jeśli chcesz czerwone wino, zamiast tego poproś o vino tinto. i nie zamawiaj sangrii, zarówno. Spróbuj tinto de verano, jeśli masz ochotę na napój owocowy, ale pamiętaj, że większość miejsc w Ameryce Łacińskiej nie wie, czym jest tinto de verano. (Musisz pojechać do Hiszpanii, żeby się tym cieszyć!)

Jeśli lubisz kawę, istnieje wiele subtelnych niuansów między różnymi preparatami, które mogą składać się cały artykuł (podobne do wszystkich możliwych odmian w Starbucks!). Jeśli chcesz zachować prostotę, zamów café con leche (kawę z mlekiem) między obiadem a kolacją.

  Jak się uczyć hiszpańskiego w domu?

Na koniec upewnij się, że możesz odpowiedzieć, gdy kelner zapyta Cię, czy chcesz agua con gas (woda gazowana) czy gaz agua sin (woda niegazowana). W wielu hiszpańskojęzycznych (i europejskich) krajach standardem jest opcja posiadania wody gazowanej, ale jeśli chcesz wody bez gazu, określ „gaz agua sin”.

Wiedz, czego się spodziewać po każdym posiłku

Możesz być smutny, gdy dowiesz się, że śniadanie nie jest ważnym posiłkiem w wielu krajach, zwłaszcza gdy dietetycy w Stanach Zjednoczonych uważają je za najważniejszy posiłek dnia.

Jednak niezależnie od kraju, w którym się znajdujesz, prawdopodobnie znajdziesz coś pysznego, co możesz zjeść. Na przykład w Hiszpanii można znaleźć proste dania, takie jak patelnia (chleb), churros (smażone placki) lub madgalenas (muffiny).

Jeśli po prostu nie możesz pozbyć się zapotrzebowania na jajka i bekon podczas podróży, większość ośrodków serwuje pełne śniadanie amerykańskie. Oczywiście zależy to od kraju, więc upewnij się, że wiesz czego się spodziewać na śniadanie? przeprowadzając dochodzenie przed wyjazdem lub pytając miejscowego.

Oprócz śniadania będziesz musiał dostosować się do oczekiwań w zakresie lunchu i kolacji. Na przykład Hiszpanie jeść posiłki późno: obiad jest zwykle od 14:00 do 16:00, a kolacja zwykle po 21:00.

Kiedy będziesz gotowy na kolację, upewnij się, że restauracja nie wymaga rezerwacji. Po prostu zadzwoń do nich wcześniej, aby zagwarantować miejsce. Aby to zrobić, musisz dodać to zdanie do swojego repertuaru:

Quisiera hacer una reserva para (dos) personas, por favor. (Poproszę o rezerwację dla dwóch osób.)

3. Nie przegap regionalnych specjalności

Aby lepiej zrozumieć jedzenie, które jesz, zapytaj, co poleca serwer lub z jakiego regionu pochodzi.

¿Qué me recomienda? (Co polecasz?)

Jeśli uczęszczałeś na lekcje hiszpańskiego, prawdopodobnie nauczyłeś się wszystkiego o niektórych znanych specjałach, takich jak paella (danie z szafranu, warzyw i owoców morza) z Hiszpanii i chicharrones (skórki wieprzowe) z Salwadoru, ale oto kilka inne, które chcesz umieścić na swoim radarze:

Tira de asado Te żeberka argentyńskie są krojone w poprzek kości i przyprawiane odrobiną soli przed umieszczeniem ich na grillu. Żeberka są następnie grillowane przez 10-12 godzin i zwykle polane sosem chimichurri (rodzaj marynaty mięsnej).
Arepas — Popularne jedzenie w Kolumbii i Wenezueli, arepas to rodzaj ciasta kukurydzianego, które można nadziewać (i przykrywać) różnymi rodzajami mięs i serów. Churros — Churros z czekoladą to ulubiony deser lub przekąska w całej Hiszpanii. To smażone ciasto z ciasta jest proste, ale dekadenckie.
Przypiąć — To zapiekanka warzywno-wołowa z Portoryko, pełna składników, w tym bananów, sera, warzyw, ziół i przypraw. Pernil relleno de moros y cristianos — Tradycyjne danie świąteczne z Kuby, to łopatka wieprzowa nadziewana czarną fasolą i ryżem (moros y cristianos). Ceviche — Podobnie jak sushi, ceviche to danie skoncentrowane na wykorzystaniu surowych owoców morza. W przeciwieństwie do sushi, ceviche pochodzi z Ameryki Południowej i zawiera cytrusy do gotowania owoców morza.

  10 czynników, które wpływają na to, jak długo zajmie Ci nauka hiszpańskiego

Każdy kraj ma swoje specjalności, więc dołóż należytej staranności, aby mieć pewność, że jesteś przygotowany.

I pamiętaj, że dobre jedzenie nie ogranicza się do restauracji z przysiadami, więc przekaż to, co wiesz o zamawianiu jedzenia w języku hiszpańskim, lokalnemu Stoisko żywności!

4. Ćwicz dobrą etykietę

Każdy kraj ma inne zwyczaje i dobrą praktyką jest uświadomienie sobie ich, aby nie urazić mieszkańców. Oto kilka prostych przypomnień dla dobre maniery:

Pozdrawiam ludzi. Podziękuj kelnerom słowami „Dzień dobry” (buenos días), „Dzień dobry/wieczór” (buenas tardes) lub „Jak się masz?” (¿Cómo está?) W tej notatce zwracaj się do ludzi, z którymi jesteś znajomy, formalnie, usted (ty, ale formalny), a nie tú (ty, nieformalny).

Oczywiście nikt nie pomyśli, że jesteś niegrzeczny, jeśli przypadkowo użyjesz tú (zwłaszcza, jeśli jest jasne, że nie jesteś native speakerem!). Jeśli jednak jesteś w Hiszpanii, unikaj usted — oni nie używają tej formy czasownika!

Pozdrów kelnerów. Wystarczy zwykła hola (cześć). W Meksyku nazywają swoich kelnerów joven, aw Hiszpanii camarero. Señorita jest odpowiednia wszędzie dla kelnerek. Aby zdobyć dodatkowe punkty, słuchaj hiszpańskojęzycznych tubylców w restauracji i kopiuj, jak witają swoich kelnerów. Wykorzystaj swoje maniery. Powiedz disculpe (przepraszam), jeśli chcesz kogoś dostać, zwłaszcza jeśli trzyma tacę i chcesz, aby wiedział, że tam jesteś! Komplementuj jedzenie. Muy delicioso (bardzo smaczne) zrozumie!

Poznanie podstawowego słownictwa i zwrotów hiszpańskich, a także zwyczajów i regionalnych specjałów sprawi, że zamawianie jedzenia po hiszpańsku będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.

Co więcej, wysiłek włożony w nauczenie się języka kraju, który odwiedzasz, świadczy o dobrych manierach i szacunku. Nawet jeśli uważasz, że brzmisz śmiesznie, osoby posługujące się językiem hiszpańskim docenią Twoje wysiłki.

Oczywiście przez cały proces nauki i opanowania nie bój się od czasu do czasu sprawdzać swojej hiszpańskiej aplikacji, aby szybko się odświeżyć.

Praktyka czyni mistrza!

.